Animation
Audiovisual Media
Beeldende Kunst
Media
Theater
Gezondheid en welzijn
film
animatie
poppenspel
installatie
multidisciplinair

Alma

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Alma is een poppenspelfilm over een meisje dat een lichtje probeert te vangen. Ik heb een heerlijk, bijzonder jaar gehad met om met fantastische mensen dit multidisciplinaire project tot stand te brengen. 
Het allemaal begon met een gevoel dat ik zintuiglijk voelbaar wilde maken: de kwetsbaarheid en afhankelijkheidsgevoelens die met opgroeien gepaard gaan, maar ook het kinderlijke verlangen iets volledig in me op te nemen. Intuïtief maakte ik hierbij de pop Frieda, waarop een los verhaal ontstond, waarbij muziek werd gemaakt en wat weer prachtig spel van mijn poppenspelers inspireerde. Film en haar magische spel met licht dienden om Frieda nog verder tot leven te wekken en een tegenspeler te bieden.
Trailer Alma

Artist statement

Met mijn werk wil ik mijn binnenwereld met die van jou verbinden. Ik wil je uit je hoofd halen en je verwondering aanwakkeren, voor het kwetsbare en het stille. Ik ben een maker met een fascinatie voor bezieling. Vanuit een sterke eigen intuïtie blaas ik leven in tastbare materialen. Zo maak ik poppenspelfilms, animaties, installaties en voorstellingen. Ik werk graag samen met verschillende disciplines om jou onder te dompelen in een zintuigelijke ervaring.

Ambities

Ik ben enorm geïnteresseerd in meer manieren om zintuiglijkheid in te zetten om mijn publiek iets nieuws te laten ervaren. Ik geloof heel erg dat de lichamelijkheid van poppenspel hiervoor veelbelovend is, en dus wil ik meer ervaring opdoen met het maken en bespelen van poppen. Daarvoor ben ik van plan binnen Nederland, maar ook daarbuiten nieuwe makers te ontmoeten om van hen te leren. Ik wil me als een kameleon door de werelden van theater, animatie, film en musea bewegen om in samenwerkingsprojecten overal van alles tot leven te wekken, als regisseur, ontwerper en animator.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik tijdens mijn opleiding heb geleerd is dat animatie voor mij niet gaat over de gekozen techniek, maar over het idee dat je ergens leven in blaast om zo een nieuwe wereld te maken die tegelijkertijd verwondert en vertrouwd voelt. Dit kan op allerlei manieren: poppenspel, live animatie, film, allerlei analoge technieken… als ik er maar al mijn liefde, verwondering en intuïtie in kwijt kan. Creëren is voor mij bijna spiritueel, en ik heb me op de HKU gerealiseerd dat maakplezier altijd voelbaar is in het werk.

Eerder werk

Vertoning A blossom for the blue bij tentoonstelling See No Evil in AG — februari-maart 2022
Vormgeving pop en poppenspel in toneelstuk EGO van Elena Migo — januari 2022
Animatie Loss of Seasons voor Seizoensverliesavond in Leeszaal West Rotterdam — december 2021
Ontwerp albumcover moon voor Sebastiaan Bax — december 2021
Poppenspelvideoclip A blossom for the blue voor Agis Ames — oktober 2021
(Live) animatie en poppenspel Ótti met Studio Figur — mei-juli 2021
Stop-motionanimatie De bidsprinkhaan voor 2voor12 (VARA) — januari 2020

EGO

Voor Elena Migo's voorstelling EGO maakte en bespeelde ik de pop Liv, die het ego van hoofdpersoon Zora verbeeldde. In deze multidisciplinaire voorstelling, waarin verder gebruik werd gemaakt van muziek, licht, projecties en monoloog, heb ik veel geleerd over wat er voor nodig is om het publiek mee te laten leven met een zelf gecreëerd wezen, en om haar daar zelfs van te laten houden.