Gezondheid en welzijn
Duurzaamheid en klimaat
Artistieke prestatie
Ander maatschappelijk thema

Anomaly

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Aan of uit?
Licht en donker,
Bestaan of niet bestaan,

Ik was nog maar net geboren, toen door een medische fout in het ziekenhuis, bijna mijn leven weer was beëindigd.
Mijn lichaam, van mij of niet? Een onbeschrijfelijke pijn en slangen overal om mij en in mij.
Pijn is leven en ‘niets’ is dood. Door dit alles een stem, warm en diep.
Volg die stem die door deze chaos als een stroom loopt. Lichtflitsen, paars dan weer neigend turquoise wit, omringt door reflectie. Licht impulsen stromen, ik raak het aan, Koud is het gevoel.
Koud is pijn, ik ben er nog.

Anomaly is voor mij het proces van het begin van bestaan, en de weg naar fysieke en mentale heling. Het tastbaar maken van de beleving om in een tussenwereld te zitten waar het leven op haar fragielst is, door de ogen van een pas geboren baby.

Elke kleine lichtstroom is één nieuwe verbinding tussen wat mijn getraumatiseerde onbewuste brein verbind met mijn bewuste. Doormiddel van EMDR therapie heb ik duizenden lijntjes gemaakt en omgezet in een stroming van licht in glas. Door al deze honderden verbindingen ontstaat er een vorm die wonderlijk genoeg in haar geheel een nieuw balans vormt.

Ik spreek een gespreksonderwerp aan wat niet is uit te drukken in woorden. Een ervaring zo intens dat er geen woorden voor zijn. Ik streef ernaar om de installatie ook in te zetten bij het verwerken van bepaalde traumatische ervaringen of als steun, om on plaatsbare gevoelens opnieuw een verbinding te geven.

Artist statement

'A Brave new Future'

Het juist kleine details in het leven die de wereld zo mooi maken. Mijn naam is Julia Hurks en ik ben een echte levensgenieter. De natuur is dan ook een van mijn grootste inspiratiebronnen. De manier waarop de natuur evolueert en zelf leert om oplossingen te maken om het leven door te zetten, inspireert mij om ontwerpen te maken om het beste in de mens naar boven te halen.

Een van de sleutelwoorden voor mijn werkstijl is verbinding. Ik streef ernaar om mens en natuur in een nieuw ‘samen’ te laten leven. Vaak ga ik te werk als een duizendpoot waarbij ik verschillende disciplines bij elkaar breng om voor mijzelf en de ander te positief te inspireren voor een wereld waar iedereen kan samenwerken aan een innovatieve en duurzame toekomst. Zo begint bewustwording van duurzamere levensstijl voor mij bij ‘positief design’ voor de mens, klimaat en natuur. Door het maken van belevingswerelden waar je ‘in op’ kan gaan is een grote meespeler om de toekomst naar ‘nu’ te brengen. Ook in kleinere projecten maak ik beelden die op foto’s lijken, verhalende ruimtelijke concepten die artistiek zijn uitgevoerd en het ontwerpen van producten die werken als een onbewust beloningssysteem.
Doormiddel van biodesign en socialdesign daag ik mijzelf uit om te ontwerpen voor een ‘brave new future’.

Ambities

In de toekomst zie ik mijzelf werken aan biodesign en socialdesign projecten binnen mijn eigen ontwerpstudio. In september 2022 volg ik de tweejarige master opleiding Interior Architecture (MIA) aan de Hogeschool Voor de Kunsten Utrecht (HKU) om mijn kennis uit te breiden en mijn droom te volgen om complete ruimtes te kunnen ontwerpen waarin het concept, de producten, materialen, kleuren en ruimte nieuwe werelden kunnen vormen. Mijn droom is om ook internationale samenwerkingen aan te gaan om de projecten verder te brengen.

Geleerd tijdens de studie

In 2018 ben ik afgestudeerd als ruimtelijk vormgever aan het Nimeto Utrecht waarna mijn reis op het HKU begon. Nu realiseer ik mij hoeveel ik heb mogen leren en ontdekken op deze studie. Er werd mij gevraagd wat ik het belangrijkste vond, wat ik geleerd heb. Na enige overweging denk ik dat het té veel is om op te noemen, maar de twee dingen die mij het meest bij staan zijn mijn stage periode en de opzet en manier waarop de colleges gegeven werden. Het leukste aan de colleges vond ik altijd dat iedere docent was écht uniek in het vak en daarbij ook het proeven van al die verschillende werkstijlen die aangeboden werden. ‘Think outside the usual’ is wat de opleiding productdesign op het HKU heel sterk maakt. De stage die ik heb gelopen bij studio Muurbloem heeft een enorme indruk achter gelaten. Op deze stage heb ik van dichtbij mogen zien en meemaken hoe het is om een eigen ontwerp studio te hebben, en hoe het ontwerp traject van begin tot eind loopt waar je zelf de regie in hebt. Dit zijn waardevolle lessen die ik niet zal vergeten.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

HKU Exposure

Portfolio

Graag nodig ik je uit om mijn portfolio te bekijken waar een diversiteit aan projecten te vinden is met de thema's: Toekomst, biodesign, interieurdesign en socialdesign.