Duurzaamheid en klimaat

Building Sinergi

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
“Hoe wil jij leven over 100 jaar?”
Sinergi is het interactieve platform waar we een duurzame toekomst in het heden ervaarbaar maken. Mijn afstudeerproject is het resultaat van de journalistieke zoektocht naar een toekomst waar natuur, mensen en technologie samenwerken als ecosysteem. Tijdens een interactieve podcast serie heb ik samen met pioniers in duurzaamheid en technologie, een speculatieve stad in de steigers gezet. We zochten de lekkages in onze huidige systemen, versnipperde de kaders van het stadsbeeld en puzzelde ze op een geheel nieuwe manier in elkaar. In de serie 3D animaties ontdek je hoe de fundering van een eerlijke, slimme en duurzame toekomst gebouwd kan worden. Op basis van de animaties en de gesprekken uit de podcast, ontwierp ik een virtuele stad. Building Sinergi is een journalistiek alternatief op Google Maps. In deze stad volg je geen route die je via een vervuilde snelweg van A naar B brengt. In Sinergi ontdek je toekomstige routes die je laten zien hoe het anders kan en ervaar je innovaties voordat ze ontwikkeld zijn.

Artist statement

Journalistiek is nooit objectief. Of we nu spreken over een documentaire of een artikel, er gaat altijd een gekleurd onderzoek aan vooraf. Wat als we ons publiek de middelen geven om zelf al spelenderwijs actuele vraagstukken te ondergaan? Mijn werk is een proces waarin ik via visueel onderzoek, antwoorden vind op vragen over onze samenleving. Als illustrator en interactief verhalenverteller sla ik een brug tussen beeldende journalistiek en het vormen van een mening door een ervaring. Met de combinatie van interactieve media wil ik complexe verhalen op een speelse manier ervaarbaar maken. Mijn afstudeer project is de pilot van het platform dat iedereen de mogelijkheid biedt om een duurzame toekomst eigen te maken.

Ambities

Mijn grootste ambitie binnen de studie was het ervaarbaar maken van actuele onderwerpen. In een tijdperk waar algoritmes bepalen wat we zien en horen, is het moeilijk om een verhaal vanuit verschillende perspectieve te bekijken. Spelervaringen bieden een manier om een beeld te vormen bij moeilijke thematieken. Over vijf jaar hoop ik een groter publiek te creëren voor interactieve journalistiek. Mijn afstudeerproject was de pilot van een interactieve journalistieke zoektocht naar innovatie. Deze zoektocht ga ik na het afstuderen voort zetten.

Geleerd tijdens de studie

Verbinden was de belangrijkste les die ik tijdens mijn studie heb geleerd. Niet alleen het verbinden van illustraties met immersive ervaringen, maar ook het verbinden van mensen, thema's en disciplines. Binnen de studie kwam ik erachter dat de sky the limit is, wanneer je de juiste mensen opzoekt. Als makers hoeven we niet alles zelf te doen. Ik werd het meest verwonderd door mijn projecten, wanneer ik mijn werk openstelde voor de kennis van anderen.