Een jaar geleden heb ik samen met mijn vriend een huis gekocht in Lent, een klein dorpje bij Nijmegen, gelegen aan de noordoever van de Waal. Op dit moment worden er in dit gebied verschillende nieuwbouwwijken een voor een uit de grond gestampt. Het landschap is drastisch aan het veranderen. De wijk waar wij in komen te wonen (nieuwbouwproject “De Historische Tuin”) wordt gebouwd om een boomgaard heen. Heel bijzonder, maar deze plek heeft er niet altijd zo uitgezien. Vroeger woonden en werkten hier tuinders, ook wel “de Warmoezeniers” genoemd. Ze verbouwden groente en fruit om de stad te bevoorraden. Ik noem ze zelf ook wel “De Grondleggers” omdat zij veel hebben betekend voor de tuinbouwindustrie zowel landelijk als Europees. Denk aan de Lentse potgrond, de Lentse ramen, de Lentse wagen op waterstof en niet te vergeten de vele gewassen als Lentse blonde kruisbes, Lentse witte komkommer en Lentse roodjes (appel). Hoe uniek is het dat wij op deze bijzondere historische grond mogen wonen. Zij zijn de grondleggers van onze toekomst.
Dit verhaal werd ons verteld aan het begin bij de inschrijving voor het huis en heeft mij niet meer losgelaten. Door mijn nieuwsgierigheid in combinatie met mijn fascinatie voor de geschiedenis heb ik dit als onderwerp gekozen voor mijn afstudeerproject. Vervolgens ben ik op onderzoek gegaan en heb verschillende verhalen over dit gebied ontdekt.
PRESENTATIE
In drie grote platte bakken heb ik laten zien wat belangrijke aspecten waren voor de warmoezeniers zoals: de vruchtbare Lentse potgrond, foto’s van verschillende generaties die de bedrijven draaiende hielden en uiteindelijk de potplanten die een belangrijke inkomstenbron waren. Deze platte bakken dekte ik af met originele Lentse ramen. Alle onderzoek heb ik verwerkt in een vijf meter lange poster waar onder anderen de tijdlijn op te zien is en de “vergeten groenten” die de warmoezeniers kweekten.
DE PLATTE BAK VAN DE TOEKOMST
Om het stukje duurzaamheid, wat belangrijk was voor de warmoezeniers, terug te laten komen. Ontwierp ik de platte bak van de toekomst. Deze kan eenvoudig als een bouwpakket in elkaar gezet worden en op verschillende plekken komen te staan. Zo is er een tafelmodel, tuinmodel en balkonmodel. De ramen hierin zijn gemaakt van gerecyclede petflessen. Zo kan iedereen genieten van zijn of haar zelf gekweekte groenten en fruit.
Artist statement
Mijn passie ligt bij het vormgeven van ruimtes. Van ingrepen in de ruimte tot het spelen met de wisselwerking tussen mens en ruimte. Met mijn unieke concepten en ideeën hoop ik het publiek keer op keer te verrassen. Hiernaast heb ik een fascinatie voor geschiedenis, musea, design, kunst, cultuur en educatie. Het overdragen van kennis op de volgende generatie is mijn doel. Door mijn kennis vanuit het vakgebied te combineren met educatie creëer ik een nieuwe manier van kennisoverdracht.
Ambities
Over vijf jaar hoop ik een baan te hebben waarbij ik mijn kennis kan overdragen aan anderen en creativiteit kwijt kan in verschillende projecten.
Geleerd tijdens de studie
Het belangrijkste wat ik geleerd heb tijdens deze studie is het op zoek gaan naar wat ik nou echt zelf wil en waar mijn hart ligt. Dit is geschiedenis, concepten ontwikkelen en kennis overdracht. Deze drie factoren zijn voor mij belangrijk. Tijdens mijn studie ben ik erachter gekomen dat wanneer ik deze factoren verwerk in mijn onderzoek en ontwerp, ik daar het meest gelukkig van word en zo eigenaar word van mijn project. Hierdoor kan ik vol passie vertellen aan het publiek en hoop zo anderen ook enthousiast te maken over het onderwerp.