Ander maatschappelijk thema

De Kersentuin - Anton Tsjechov

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Voor mijn ontwerp ben ik uit gegaan van De kersentuin van Anton Tsjechov.

Het gaat over een familie die erachter komt dat het geld op is en wordt gedongen om hun landgoed te verkopen. Het is een stuk waarin een oude generatie vast wil blijven houden aan hun patronen en een jongere generatie vooruit wil gaan en naar de toekomst rijkt.

Door dit stuk in Amerika van de jaren 50 te plaatsen, wil ik een afstand en een nostalgie creëren te opzichten van het heden. En door halverwege het stuk, de jongere generatie in een hedendaags kostuum te trekken, wil ik confronteren met het feit dat het tegenwoordig ook gebeurt. Daarnaast laat ik de jongere generatie, gedurende het stuk, het decor af te breken om hun oude wereld achter zich te laten en een betere toekomst denken te gaan hebben.

Artist statement

Ik, Freek Veneman, ben scenograaf, lichtontwerper, kostuumontwerper en fotograaf.
Mijn werk kenmerkt zich door groteske decors en klassieke kostuums met een strakke afwerking. Ik ontwerp door op spelende wijs en intuïtief te onderzoeken. Daarbij creëer ik een architectonisch fundament met daarin speels aangebrachte elementen, dat als ‘speeltuin’ functioneert voor regisseurs, acteurs en performers. Samen kunnen we in deze wereld op onderzoek gaan.
Ik werk ruimtevullend, waarbij er over de hele ruimte nagedacht wordt. Steeds vraag ik me af hoe deze ruimtes met kleine of ook grote ingrepen getransformeerd kunnen worden. Licht speelt hierbij een grote rol, als medium en als materiaal. De combinatie van decor- en lichtontwerp tillen mijn ontwerpen naar een hoger niveau en vormen uiteindelijk als toneelbeeld één geheel.
Ik laat me inspireren door ruimtes, gebeurtenissen, voorbijgangers en fragmenten die ik in het dagelijks leven tegenkom. Door deze veelal vast te leggen in foto, heb ik me ook ontwikkeld als fotograaf. Hiermee probeert ik mijn ideeën vorm te geven en communiceerbaar te maken.

Ambities

Als je me over vijf jaar spreekt, dan hoop ik dat ik al vele mooie samenwerkingen heb gehad met verschillende makers en regisseurs. Waarin mijn ontwerpen een grote rol spelen.

Geleerd tijdens de studie

Naast de skills en de nieuwe tools die ik geleerd heb, heb ik ook mijn eigen makersschap en handtekening ontwikkeld. En deze wil ik blijven verder ontwikkelen en uitbreiden in het werkveld als ontwerper.

Hoe kan licht de scenografie van de ruimte transformeren?

Als ontwerper neem ik vaak het licht mee in mijn ontwerpen. Hierdoor wil ik mijn ontwerpen naar een hoger niveau tillen. Maar wat is licht? En wat kan het allemaal?

Zonder licht is er niks. Licht beïnvloed de ruimte. Licht is bepalend, sturend en manipulatief. Licht heeft donkerte nodig. Licht heeft een oppervlakte nodig. Licht is kleur en kleur is licht.

Licht en ruimte hebben elkaar nodig. Licht heeft ruimte nodig om er te kunnen zijn. En andersom heeft ruimte licht nodig om er te kunnen zijn. Anders is er niks om waar te nemen.

In mijn onderzoek ben ik gaan kijken hoe ruimtes getransformeerd kunnen worden door licht. Soms met kleine ingrepen, soms met grote ingrepen. Dit heeft geleid tot een immersieve lichtinstallatie.