Ander maatschappelijk thema

De onthoofde hand - Ko van den Bosch

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Stel er is oorlog, iedereen is dood en je komt vast te zitten in de oneindige limbo waar je wordt geconfronteerd met de problemen van toen je nog leefde. In het absurdistische stuk ‘’De onthoofde hand’’, dat geschreven is door Ko van den Bosch, maken de personages dit mee. In de zogenaamd veilige bunker, ver weg van dood en verderf, worden familiedrama’s uitgespeeld en oorlogstrauma’s verwerkt. Echt veilig zijn ze echter niet, want de onveilige buitenwereld poogt telkens weer te infiltreren. In de onbegrijpelijke dialogen, complete gekte en hysterie proberen ze afsluiting te vinden, maar of dat ze lukt…

Artist statement

Ik, Stella van den Berg (2001) ben theatervormgever en focus me vooral op installatie- en ervaringskunst voor zowel jong als oud.

Ik ga op zoek naar de verhouding tussen publiek en mijn werk, waarbij het publiek zowel bewust als onbewust onderdeel van het werk is. Vaak uit dit zich in een fysieke ervaring waarin er wordt gespeeld met verschillende publieksopstellingen en interacties.

Een van de thema’s waar ik me mee bezig houd is menselijkheid. De stommiteiten, lelijke kanten en de ironie van het bestaan, trekken mijn aandacht. Net als dingen waar wij ons als mens toe verhouden, zoals technologie en klimaat. Hier reageer ik op met een vleugje humor en een maatschappijkritische blik. Mijn werk kenmerkt zich door ruwe randjes met een absurd laagje en manifesteert zich vaak in video’s of installaties.

Het liefst werk ik in teamverband met diverse kunstdisciplines naar een eindwerk toe, waarin de verschillende expertises samenkomen. Op deze manier verrijk ik mijn kennis en perspectief over onderwerpen en leer ik me te verhouden tot andere mensen in het vakgebied. In mijn autonome werkproces begin ik vaak vanuit een impuls en associatie, of iets ontstaat vanuit een droom of tijdens een wandeling. Van daaruit start ik mijn bronnenonderzoek en zet dit om in beelden en verhalen.

Ambities

Na mijn vervolgstudie in cultureel erfgoed hoop ik in veel verschillende werkvelden werkzaam te zijn. Van grote en kleine theaterzalen tot vele festivals en musea.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie heb ik vooral veel over mijzelf geleerd en probeer ik dit in mijn werk te verwerken. Ook heb ik geleerd op een bewustere manier naar de wereld te kijken, waarin ik de wonderen en ruwe kanten probeer te observeren, bekritiseren en waarderen.