Inclusie en diversiteit
Gezondheid en welzijn

Een bloedserieus probleem

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Met de droom ‘ wat zou het fantastisch zijn als iedereen toegang heeft tot de sanitaire producten die hij/zij nodig heeft om de menstruatie gezond en makkelijk door te komen’, ben ik begonnen aan het laatste jaar van de studie Kunst & Economie.

Uit het onderzoek is gebleken dat er in 2021 ongeveer 32 duizend mensen op straat leefden in Nederland. Hiervan was 11% vrouw. Naast de problemen zoals gezondheidsrisico’s, seksueel misbruik of trauma’s hebben dakloze vrouwen nog een probleem; ze menstrueren.

Helaas zijn menstruatieproducten in Nederland nog steeds niet gratis. Voor velen is het maandelijks een strijd om deze periode door te komen. Kiezen ze voor eten of toch voor een pakje tampons?

Daarnaast komt er veel schaamte bij kijken. Menstrueren wordt vaak gezien als vies en er wordt eigenlijk nooit openlijk over gepraat. Terwijl het iets volkomen menselijk is.

Door deze twee problemen te combineren, ontstond er een maatschappelijk probleem. Een probleem waar een goede K&E oplossing voor gevonden kon worden.

Na verschillende testen te hebben uitgevoerd lee een magazine een goede oplossing voor dit probleem. Het magazine zal gevuld worden met artikelen die gerelateerd zijn aan menstruatie-armoede. Interviews met ervaringsdeskundigen zoals mensen die leven in armoede of dokters, quizzen, informatie over producten. Maar ook zullen de lezers bijgebracht worden over de acties die al gevoerd worden, wat zij kunnen doen en welke stappen er al gemaakt zijn op dit gebied.
Het uiteindelijke doel van dit magazine is de samenleving informatie bij te brengen over dit probleem en hoe zij zelf hun steentje bij kunnen dragen met het bestrijden van dit probleem.

Menstrueren is al een hele opgave, waarom moet het dan ook nog zoveel kosten?

Artist statement

Waar makers zich vaak richten op het product dat zij maken, ben ik vaak meer gefocust op de doelgroep waarvoor iets gemaakt wordt. Ik kijk om naar mensen die net buiten de boot vallen, zij die het minder goed hebben dan de rest of gewoon iets anders zijn.

Ik houd van het proces van het maken. Het liefst ben ik bij heel het proces betrokken. Of het een documentaire is of een nieuw product, ik zet mij voor de volle 100% in. Natuurlijk wel altijd met in mijn achterhoofd 'Hoe maakt dit de wereld een stukje beter'.

Ambities

Over 5 jaar hoop ik vooral dat ik mij alleen maar bezig houd met projecten waar ik mij goed bij voel. Dat ik dingen maak waar mensen wat van kunnen leren en wat ze bij blijft. Waardoor ze anders in het leven gaan staan en vanuit een andere kant hun leven bekijken.
Daarnaast lijkt het mij tof om mij nog meer bezig te houden met groepen die net wat minder aandacht krijgen in de samenleving dan anderen; the underdogs. Eigenlijk doorgaan waarmee ik ben afgestudeerd: mensen met soms iets minder geluk helpen.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens de studie Kunst & Economie heb ik vooral geleerd dat alles mogelijk is, door het soms even van een andere kant te bekijken. Ik heb momenten gehad tijdens de studie dat ik dacht 'waar ben ik nou weer mee bezig, wat heb ik hier nou later aan'. Uiteindelijk ben ik in het laatste jaar erachter gekomen dat alles wat je leert jezelf en je werk altijd een stukje verder brengt.