Ander maatschappelijk thema

Een mooi concert

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Eindexamen dat (hopelijk) niet als examen, maar als een echt concert klinkt.

Artist statement

De Oekraïense celliste Gala Lozynska studeerde van 2012-2018 aan het Praags Conservatorium bij Tomás Strasil. Daarnaast studeerde ze Muziekeducatie aan de Charles University in Praag. In 2018 kwam Gala naar Nederland om zich te specialiseren op Barok Cello en studeert zij bij Viola de Hoog aan het Utrechts conservatorium (HKU).
Ze concerteerde onder andere met het Slovak Radio Orchestra, Orchestra of Mariabad en met Film Philharmonie Prague. Met deze orkesten en andere kleinere ensembles ging ze op tournee door Europa en Japan.
In Nederland speelde Gala diverse malen in Tivoli/Vredenburg en ze nam deel aan de Cello Biënnale te Amsterdam. Ook volgde zij masterclasses aan de Barrat Due Cello Academy Oslo, bij Pieter Wispelweij, Anner Bijlsma en Gary Hoffman.
Gala speelt momenteel als celliste in ensemble Decameron. Het ensemble bestaat verder uit Sopraan Anna-Julia David, blokfluitist Rianne Helmus en klavecinist Sevastianos Motorinos. Ze leggen zich toe op het barok repertoire en verzorgden al enkele live-stream concerten in Tivoli/Vredenburg.

Ambities

Ik zou graag veelgevraagd barok cellist zijn en in de diverse professionele ensembles meespelen, zowel in grotere als kleinere bezetting. Daarnaast wil ik met mijn eigen ensembles veel spelen op de (inter)nationale podia en festivals en hoop ik eigenzinnige programma's samen te stellen en barok te vertalen naar het nu.

Geleerd tijdens de studie

Als je een droom hebt moet je daar heel hard voor werken, maar kun je die wel helemaal zelf verwezenlijken.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Gala speelt in ensemble Decameron en stond met dit ensemble in de finale van Rheinsberg Hofkapelle competitie 2022. Ze speelde onder andere in Tivoli/Vredenburg, Händel festival Göttingen, Litomyske Dny Barokni Hudby, Mid-Europe Early Music festival Kielce en met het Slovak Radio Orchestra en Filmharmonie Prague toerde ze in Japan, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Gids voor het begeleiden van de recitatieven

Recitatief. Volgens het woordenboek is het "stijl van monodie (begeleid sololied) die de ritmes en accenten van gesproken taal benadrukt en imiteert, in plaats van melodie of muzikale motieven." (Britannica-woordenboek). Het was een van de kernonderdelen van elke vroege opera of cantate. In feite waren zeer vroege opera's bijna volledig gebaseerd op recitatieven, af en toe onderbroken door aria's. Nog later spelen recitatieven in elke cantate een belangrijke rol bij het vertellen van verhalen.

Een continuo-team bestaat bijna altijd uit een toetsinstrument (klavecimbel of orgel) en een basinstrument als cello, viola da gamba of fagot. In mijn onderzoek zal ik kijken naar de kwestie van het begeleiden van de recitatieven vanuit de cello en in sommige gevallen vanuit het viola da gamba perspectief (afhankelijk van de tijdsperiode).

Elke recitatief begeleiding ziet er altijd vrij eenvoudig uit. Er is een stem en een baslijn in lange noten, soms gecijferd. Geen dynamiek. Hierdoor ontstaat er een grote verleiding om het spelen van een goede begeleiding te onderschatten, en het geeft vaak ook veel vrijheid. Dus hoe pakken we dit nu precies aan? Hoe kiezen we de lengte, dynamiek, tempo en articulatie voor elke noot en frase? Met andere woorden, hoe benaderen we deze begeleidingsvorm? Om deze vragen te beantwoorden, moeten we dieper ingaan op het begrip van de recitatieven en hoe ze werken. De bespelers van toetsinstrumenten kunnen het hele akkoord spelen, wij cellisten kunnen maar één noot spelen, dus we moeten zorgvuldig kiezen hoe we die kiezen en hoe we die noot spelen, om de boodschap van de tekst te ondersteunen.
Een andere vraag die bij dit onderzoek direct ook boven komt, is de realisatie van de becijferde bas in de klassieke periode. Meer specifiek; de noodzaak ervan.

We hebben veel bronnen voor toetsinstrumenten van het begeleiden van de recitatieven, maar er is vrijwel niets terug te vinden voor cellisten. In mijn onderzoek zou ik een gids over het begeleiden van recitatieven willen maken, met specifiek de tijdsperiode vanaf de vroege barok tot de vroeg-klassieke periode. Ik zal daarin de analyse van de taal en harmonie toevoegen en vermelden hoe deze kennis kan bijdragen aan een juiste begeleiding tijdens het spelen van een recitatief met (een) zanger(s).