Duurzaamheid en klimaat

Gemak dient de mens

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Wij worden elke dag omgeven door producten die ons leven makkelijker maken. Thuis, op het werk, in de supermarkt en tijdens reclames. ‘Gemak dient de mens’ lijkt het uitgangspunt te zijn geworden voor onze consumptiemaatschappij en dat gat in de markt lijkt nooit gedicht te kunnen worden.

Voor elk dagelijks ‘ongemak’, oftewel een handeling die moeite en tijd kost, wordt een oplossing bedacht, vaak in de vorm van een dienst of product. Terwijl onze dagelijkse ongemakken worden opgelost met handige apparaten en gadgets, stapelen grote problemen zich op. Grondstoffen raken op, de aarde warmt op en de berg afval blijft groeien.

Met mijn project onderzoek ik, door middel van een grote verzameling handgeschilderde objecten (apparaten, voedsel, diensten), hoe ver we willen en kunnen gaan in het dienen van ons gemak. Van selfiesticks tot plastuiten en van trilplaten tot eierworsten, waar slaat gemak om in waanzin?

Artist statement

Mijn werk is vooral gebaseerd op het leven om mij heen. Ik haal inspiratie uit de stad waar ik woon, mensen en hun spullen, winkels en voedsel. Juist in het dagelijks leven verschuilen bijzonderheden en grappige, soms confronterende, tegenstrijdigheden, die ik vastleg in mijn werk. Daarvoor gebruik ik graag verschillende technieken en materialen zoals gouache, collage, keramiek en printtechnieken als zeefdruk en riso.

Ambities

De komende vijf jaar ga ik een beta gerelateerde studie doen aan de universiteit. Die wereld lijkt op het eerste gezicht ver van de kunstacademie af te staan, maar ik denk juist dat deze twee werelden elkaar heel goed kunnen aanvullen. Om problemen te benaderen en tot goede oplossingen te komen, heb je meerdere perspectieven nodig. Met de wetenschappelijke kennis van een universitaire studie en de brede blik die ik op de kunstacademie heb ontwikkeld, zou ik daar graag een bijdrage aan willen leveren.

Geleerd tijdens de studie

Op de kunstacademie heb ik vooral geleerd uit verschillende perspectieven naar mijn werk, maar ook mezelf en mijn omgeving te kijken. Het reflecteren op mijn werk en het toepassen van feedback zijn voor mij twee waardevolle lessen geweest.