Sociale veiligheid

Geruisloos Nabeeld

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Voor mijn afstudeer project aan de HKU Design heb ik een verlaten boshut onderzocht. Ik liep de hut tegen het lijf en werd gelijk betoverd door de plek. Later kwam ik erachter dat er iemand gewoond heeft maar een paar maanden eerder was overleden. Deze gewaarwording riep vragen bij mij op en ik ben de hut gaan onderzoeken. Door het onderzoeken van de ruimte en de spullen kreeg ik een beeld van wie deze persoon was geweest. Hoe meer ik onderzocht hoe meer het voelde alsof ik met de overleden man in gesprek was. Doordat ik de plek op veel verschillende manieren ben gaan vastleggen werden bepaalde levenspatronen van hem zichtbaar.
Door mijn onderzoek ontdekte ik dat de spullen in en om de hut uit meerdere lagen bestond, een aantal lagen waren zelfs vergroeid met de natuur. Langzamerhand werd er een beeld gevormd en het beeld kwam tot leven.
Ik ben dit beeld gaan omzetten in een kunstinstallatie waarin ik schilderen, fotografie en Jos papier heb gebruikt. Jos papier wordt in Aziatische landen veel gebruikt bij begrafenissen, het is een ritueel waarmee je de overleden persoon iets mee kan schenken de dood in. Er kwamen veel Aziatische spullen en kenmerken voor in de hut dus vandaar de keuze voor het papier.
Van het Jos papier heb ik een sculptuur gemaakt in de vorm van een silhouet, als teken van respect naar hem en omdat ik hem op een manier aanwezig wilde laten zijn in de installatie zelf.
De foto’s en schilderijen heb ik zo opgehangen dat je door het verhaal heen kan lopen. De installatie wordt geïntroduceerd met een tunnel vol met beelden van de spullen die ik gefotografeerd heb. Na die tunnel komt een rustige ruimte met de schilderingen en fotografie van de hut. Ook ligt daar het sculptuur en de meest interessante spullen die ik heb mee genomen uit de hut.

Artist statement

Mijn naam is Freija Broeren, een enthousiaste en energierijke jonge kunstenares. In mijn werk als kunstenaar probeer ik mensen te verbinden. Dit doe ik aan de hand van het vertellen van verhalen over het leven. Zoals in mijn afstudeerproject ‘geruisloos nabeeld’, waarin ik op een respectvolle manier probeer te communiceren met een overleden man aan de hand van zijn spullen in een verlaten boshut.
Daarnaast is plezier hebben in wat ik doe en maak een belangrijk element in het maken van mijn kunst. Ik geloof er in dat de energie en aandacht die je in je kunst steekt ook te voelen is voor anderen. Daarom is het voor mij ook belangrijk dat je mijn kunst niet alleen bekijkt maar ook kan voelen, zien en ervaren. Vaak is het in de vorm van een kunstinstallatie waarin ik iemand mee kan nemen in het verhaal wat ik wil vertellen. Hierin sluit mijn studie Spatial Design goed aan waarin veel draait om ruimte en de beleving daarvan.
Ik heb geen vast medium waarmee ik werk. Wel werk ik vanuit een conceptuele gedachte en kijk ik dan welk medium er het beste bij past. De mediums die ik veel gebruik zijn schilderen, fotografie, tekenen en het maken van sculpturen.
Ook werk ik veel vanuit gevoel en intuïtie, vaak komt mijn inspiratie uit gesprekken met andere kunstenaars of als ik weg zit te dromen in de trein of bus. Ik kijk veel om me heen en probeer stil te staan bij gebeurtenissen die we als normaal zien in de stroming van het dagelijks leven.
Je mag altijd contact met me opnemen als je zin hebt om samen over kunst te praten, of voor andere vragen natuurlijk.

Ambities

Als ik afgestudeerd ben na deze zomer wil ik graag mijn vrijheid en mogelijkheden gaan opzoeken. Ik zit nu in een levensfase waarbij ik heel bewust bezig ben met wat ik doe en wie ik ben. Hierdoor ben ik soms zoekende in mijn positie in de kunstwereld en ben ik nog aan het aftasten welke kunst of kunstvorm mij inspireert. Juist hierdoor heb ik een open houding en vind ik het fijn om met andere kunstenaars gesprekken te voeren en te kijken hoe zij er tegen aan kijken.
Ik wil daarom veel residenties gaan doen, vooral met de focus op het buitenland. Ik merk dat als ik op reis ben ik beter weet wat mijn doelen zijn. Zo ben ik afgelopen maand in Zweden geweest bij een kunstenaarsgroep, zij hebben mij enorm geïnspireerd. Zij leven samen met de natuur en dieren. Mijn streven is om later ook een kunstplek te ontwerpen waar iedereen kunstenaar kan zijn en waar je samen met je omgeving leeft.
Maar voordat ik dat ga realiseren wil ik zo veel mogelijk ervaring op doen met kunstprojecten. Over een paar jaar wil ik een poging doen voor de master 'Fine Arts' op het Sandberg instituut. Maar ik wil pas aan die master beginnen als ik mezelf als kunstenares nog meer ontwikkeld heb.
Ik denk dat er heel veel mogelijkheden zijn voor de aankomende jaren en wil de kansen die ik krijg met beide handen aanpakken.

Geleerd tijdens de studie

Toen ik aan deze studie begon had ik de motivatie om architect te worden. Tijdens mijn studie heb ik veel over mezelf geleerd als persoon en als maker. Door de grote zelfontwikkeling ben ik er achter gekomen dat mijn hart meer bij de kunst ligt. Ik heb de eerste twee jaar van mijn studie nodig gehad om dat te realiseren. Ik sprong toen vaak van hot naar her en ik had voor mijn gevoel niet een rode draad in mijn werk zitten. Na mijn stage ben ik op een andere manier naar mijn werk gaan kijken en ben ik tot de conclusie gekomen dat verbinding en ruimte twee onderwerpen zijn die altijd samen gaan in mijn werk. Omdat ik werk vanuit de conceptuele gedachten en daar mijn medium bij kies had ik lang het gevoel dat ik geen eigen handschrift had. Nu onderhand bekijk ik het niet meer vanaf die kant en is alles wat ik maak mijn handschrift. Ik heb heel erg veel geleerd in deze studie en ik voel dat het voor mij nu goed is om de volgende stap te zetten.