Duurzaamheid en klimaat

Groene Was

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Groene Was is een online platform, waar een community voor de jongeren van Utrecht die duurzamer willen consumeren wordt opgebouwd. Naast dat het platform veel verschillende informatie biedt over duurzame mode (in Utrecht), komen de duurzame modeondernemers van Utrecht ook samen op het platform. Hierdoor ontstaan er mooie samenwerkingen in de vorm van kleine evenementen.

De consument kan het platform gebruiken om op de ‘Groene winkels kaart’ te ontdekken welke duurzame(re) modeondernemingen er zijn in Utrecht en waar deze dan zitten. De consument kan ook naar een specifiek item zoeken in de groene zoekbalk. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een witte, duurzame spijkerbroek? Dan kan je dit intoetsen, waarna het platform laat zien welke ondernemingen dit specifieke item verkopen.

De consument kan op het platform ook door de ‘Groene maand pagina’ heen scrollen. Ondernemers kunnen hier elke maand een leuke ‘post’ met inspiratiemateriaal, een actie of een ervaring plaatsen ter promotie.

Ook kunnen de consumenten met elkaar in gesprek gaan op het community gedeelte van het platform. Hier kunnen ze elkaar of Groene Was vragen stellen, elkaar tips geven of leuke ervaringen over duurzame(re) en bewuste mode met elkaar delen. Er is ook een plek voor alleen de duurzame modeondernemers om met elkaar in gesprek te gaan.

Daarnaast kan de consument informatie vinden over de huidige kledingindustrie en over hoe ze duurzamer kunnen consumeren en duurzamer met hun eigen kleding om kunnen gaan vinden, op de infographic pagina.

Groene Was verzorgd ook fysieke evenementen. Deze evenementen worden gerealiseerd door samenwerkingen tussen de duurzame(re) modeondernemers van Utrecht. Deze ondernemers hebben allemaal hetzelfde doel: een duurzamere kledingindustrie. Doordat ze gaan samenwerken zullen ze elkaar aanvullen en versterken, waardoor ze meer zullen opvallen en hun vindbaarheid groeit.

Door het organiseren van deze evenementen kunnen de jongeren op een leuke manier,
die aansluit op hun leefwereld, de duurzame modewereld van Utrecht ontdekken en hun zoektocht naar het maken van duurzamere en bewuste keuzes wat betreft hun eigen kleding en het kopen van nieuwe kleding beginnen.

Er is een prototype voor het ontwerp van het platform ontwikkeld, welke tot stand is gekomen door input van de doelgroep en de stakeholders en meerdere keren is getest bij de doelgroep en stakeholders. De volgende stap is om het platform te laten ontwikkelen en ondertussen te beginnen aan kleine evenementen met de ondernemers.

Gebruiksvideo van het platform Groene was bekijken? https://www.youtube.com/watch?v=s8s9y7VmKa0

Artist statement

De afgelopen jaren heb ik me verdiept in duurzame mode. Nadat ik ontdekte hoe onze kledingindustrie in elkaar zit en wat voor een verschrikkelijke negatieve factoren deze met zich meebrengt is er bij mij een frustratie ontstaan, die zich uiteindelijk heeft ontwikkeld tot een passie om een steentje bij te dragen aan een duurzamere kledingindustrie. Deze passie zorgt voor een enorme motivatie om hiermee aan de slag te gaan. Inmiddels heb ik veel kennis en ervaring opgedaan over duurzame mode door de verschillende onderzoeken die ik heb gedaan in de afgelopen jaren en door mijn werk als assistent manager in een duurzame kledingwinkel. Deze passie heb ik het afgelopen jaar gecombineerd met het expertisegebied Ondernemen. Ik ben iemand die het leuk vindt om met verschillende zaken in een bedrijf bezig te zijn. Creativiteit, organisatie, afwisseling en vooral uitdaging, daar krijg ik energie van. Daarnaast ben ik een echte perfectionist, waardoor mijn plannen en ideeën altijd ‘under construction’ zijn en ik altijd de beste kansen uit mijn ideeën zal proberen te halen. Dit is eigenlijk ook wat ik het leukste vind om te doen: concepten bedenken en die verder uitwerken.

Ambities

Ik zou nog niet kunnen zeggen waar ik mezelf over 5 jaar zie staan. Ik geloof nooit zo in een geplande toekomst. Ik geloof er wel in dat ik kom waar ik moet komen, door mooie kansen aan te grijpen en op zoek te gaan naar uitdagingen. Na het afstuderen ga ik verder met het ontwikkelen van mijn eindproduct, het platform Groene Was, hierna hoop ik dit platform uit te kunnen breiden met een clubhuis. Ondertussen blijf ik als assistent manager werken bij Nukuhiva, een duurzame kledingwinkel, waar veel netwerkmogelijkheden bij komen kijken.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studiejaren heb ik over verschillende onderwerpen geleerd. Creatieve maakprocessen, Design Thinking, projectmanagement en organisatiekunde, marketing, bedrijfskunde, financieel management, subsidies en fondsen, Groepsdynamica en zelfontwikkeling, het is allemaal langsgekomen. Wat vooral erg waardevol is geweest om te leren is hoe een creatief proces werkt, voordat je als manager, verbinder of ondernemer in het creatieve werkveld aan de slag kan, is het wel handig om te weten hoe de creatieve makers hun werk aanpakken. Hierdoor kan je ze veel beter te hulp staan of iets waardevols toevoegen aan de creatieve sector. Ook hebben we veel geleerd over hoe je kan verbinden, managen en ondernemen. Daarnaast heb ik geleerd hoe belangrijk netwerken is en hoe je dit op een goede manier kan doen. Dit is voor mij een enorme ontwikkeling geweest over de afgelopen jaren. Ik heb dit jaar beseft hoe waardevol dit is geweest. Ook ben ik blij dat ik heb geleerd om vanuit een passie te werken aan een project, waardoor motivatie op een natuurlijke manier ontstaat.