Artistieke prestatie

Imaginary Bliss

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Ik kijk met bewondering om mij heen. Als ik omhoog kijk, zie ik sierlijke vormen, bogen, krullen en hoge gebouwen met ornamenten als oorbellen. De hele stad lijkt wel versierd met sieraden en de zon schijnt in mijn ogen. Alles is ineens bijzonder. Terug in Nederland romantiseer ik de stad, de zon, de mensen, de taal en dit gevoel naar vrijheid en controle.


De inspiratie voor dit project is ontstaan tijdens een reis waar plaatselijke ornamenten een gevoel van verwondering hebben opgewekt. Al deze waarnemingen documenteer ik door middel van het verzamelen van tekst, foto’s, objecten en materiaal. Dit doe ik om dit gevoel te doorgronden en te vertalen/transformeren/ tot beeld waarbij ik mezelf uitdaag te spelen met controle en gevoel. Ik ga de dialoog aan met de eigenschappen van het materiaal en maakproces. Vragen als; heb je keuze over je eigen geluk of is dit een illusie.


Het resultaat is een pronkstuk waarin ik de dialoog aan ga met de eigenschappen van het materiaal.


Het werk is tot stand gekomen door het gebruik van verschillende ambachten. De gekleurde elementen zijn met de handgevormd van keramiek en bestreken met gekleurd glazuur. Na de eerste oven stook is het keramiek spierwit. Bij de tweede stook wordt het keramiek geglazuurd. Dit is een spannend proces; het keramiek kan breken en het is altijd een verrassing hoe de kleur eruit komt. Dit is onderdeel van het spel dat ik speel.


Het metaal gieten in brussels aarde is een ambacht dat gebruikt wordt om sieraden te maken. Ik giet het metaal over de vormen van keramiek heen en geef me over aan de vloeibare hete massa. Ik speel met de controle tijdens het gieten. Dit is een intuïtief proces waarvan het eindresultaat onvoorspelbaar is. Ik ben vaak verwonderd en verbaasd over het eindresultaat. In het werk zie je de schoonheid van het spontane samenkomen met waar geprobeerd is materiaal te controleren.

Artist statement

Ik ben Stefanie, een visueel kunstenaar, vormgever en ontwerper. Al mijn kunstwerken belichamen mijn terugkerende fascinatie voor de esthetiek van vorm, kleur en materiaal waarbij ik emotionele connecties zoek. Ik haal inspiratie uit de natuur, nostalgie, fascinaties en geloofsovertuigingen. Al deze waarnemingen documenteer ik door het verzamelen van tekst, foto’s, objecten en materiaal. Dit doe ik om een gevoel zodanig te filteren tot een beeld waarin ik mezelf uitdaag te spelen met het materiaal. Het resultaat is een verzameling van objecten waarin ik het dialoog aan ga met het materiaal. Door middel van ruimtelijke vormen wil ik een gevoel overbrengen.

Ambities

Over 5 jaar wil ik ontwikkeld zijn als zelfstandig kunstenaar en een creatieve broedplaats opgestart hebben waar jonge makers samen kunnen komen, exposities plaatsvinden maar ook feestjes en nog veel meer.

Geleerd tijdens de studie

Geloven in mezelf.

Verlangen

Uitgebreid onderzoek, opzoek naar gevoel.

Onderzoek

Tijdens dit half jaar heb ik testen gemaakt met het metaal en keramiek met betrekking hoe ik dit ruimtelijk kan maken. Ook heb ik geëxperimenteerd met nieuwe materialen zoals glas en koper. In het nieuwe jaar wil ik nog meer experimenteren in het maken van producten en ruimtelijke objecten.