Gezondheid en welzijn

Leven na zelfdoding

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Wereldwijd komen jaarlijks meer dan 800.000 mensen om het leven door zelfdoding. In Nederland komen ongeveer 5 mensen dagelijks om het leven door zelfdoding. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking is in aanraking gekomen met suïcidaal gedrag. Het onderwerp zelfdoding blijft een taboe, ondanks dat zoveel mensen hiermee in aanraking komen.

Door kunst in te zetten als tool wil ik nabestaanden die iemand verloren hebben door zelfdoding een gezicht geven en zo het onderwerp meer bespreekbaar maken.
Dit heb ik gedaan door middel van de expositie 'Leven na zelfdoding' in samenwerking met Stichting Aurora, de Ivonne van de Ven Stichting, grafisch vormgever Sietse van Es en journaliste Marjolein Jansen.

Deze expositie bestaat uit een fototentoonstelling en bijbehorende podcast waarin 5 nabestaanden delen wie zij verloren hebben door zelfdoding en hoe dit rouwproces voor hen is (geweest).
Met deze podcast wilde ik deze nabestaanden een luisterend oor bieden. Ook wil ik luisteraars handvatten geven hoe zij met suïcidaliteit om kunnen gaan en andere naasten en nabestaanden troost en hoop kunnen bieden door herkenning van de ervaringen van de nabestaanden.
Op 5 september mocht ik in gesprek met Margreet Reintjes van het programma Villa VdB in de studio van Radio 1 in Hilversum over mijn project en het belang van suïcidepreventie.
Op de expositiedag van 'Leven na zelfdoding' tijdens de Roadtrip van 113 Zelfmoordpreventie was staatssecretaris Maarten van Ooijen aanwezig. Hij nam ruim de tijd om het gesprek aan te gaan over het belang van suïcidepreventie en te praten over mentale welzijn om zo het taboe te doorbreken.
Voorbeeld podcast opname

Margo vertelt in deze podcast over het verlies van haar zoon Max. Ze vertelt o.a. over hoe trots ze op Max was toen hij ging studeren, hoe het leven zwaarder voor hem was en hoe ze hem nog steeds dichtbij voelt.

Artist statement

Ik heb een passie voor maatschappelijke vraagstukken, ook wel 'wicked problems' genoemd. Als verbinder zet ik me graag in om een samenwerkingsverband te creëren tussen de kunstsector en andere sectoren om zo bewustwording en verandering teweeg te brengen.
Mijn inlevingsvermogen, nieuwsgierigheid en passie maken mij uniek.

Ambities

Over 5 jaar wil ik mezelf ontwikkeld hebben als social designer en verschillende paden bewandeld hebben om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie Kunst & Economie heb ik mezelf ontwikkeld als persoon en professional. Ik heb een passie ontwikkeld voor maatschappelijke vraagstukken en heb het belang geleerd van werken vanuit empathie. Ook heb ik geleerd om 'out of the box' te denken en een vraagstuk te bekijken vanuit verschillende perspectieven om zo een passende oplossingsrichting te vinden.