Ander maatschappelijk thema

Manu Bleu

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Je kunt deze schildering lezen als een fantasiedier dat symbool staat voor de plek. Een aantal details refereren naar verhalen: het 'vuur' in het midden van het hoofd verwijst naar de brand die heeft plaatsgevonden in het gebouw. Links en rechts ziet u de kabels met haken die in de binnenkomstruimte van het plafond naar beneden hangen.
Openbare interventies, met stift of met verf
Wall animal 322, Willemstad (Curacao) 2022

Artist statement

Schilderen in de openbare ruimte is mijn passie. Een kunstwerk op straat tegenkomen, kan onverwacht verrassend zijn. Beelden combineer ik graag met woorden. Een deel van mijn inspiratie komt uit de graffiti-wereld. Verder laat me ingeven door wat ik in de directe omgeving tegenkom.
Dat kunnen
elementen uit de natuur zijn,
of verhalen van mensen waarmee ik praat,
de symmetrie in koppen van dieren,
de images uit onze wegwerpcultuur van spullen.

Soms vraag ik voorbijgangers mee te denken over het ontwerp, of ik nodig je uit om de kwast te pakken en letterlijk mee te doen. Zo stel ik het maakproces open voor input van mensen buitenaf. Bovendien schuilt in ieders hoofd een kunstenaar, en het begint met te doen.
Die sociale methode vormt een mooi aanknopingspunt met educatie. Tijdens workshops in het maken en bespreken van kunst, leg ik graag nadruk op het voortbouwen op elkaars ideeën. Er ontstaat een nieuw verhaal.

Ambities

Onze stadse omgeving kan meer schilderingen gebruiken, kunst op plekken waar je het niet verwacht. Mijn ambitie is muurschilderingen te maken, met een beeldtaal die vaak een onverwachte twist heeft. Ik wil dat mijn schilderingen een positieve uitstraling én een soul hebben.
Daarnaast wil ik jongeren en anderen aanmoedigen om hun creativiteit te uiten. Ik heb een aantal workshops ontwikkeld waarin collectief maken centraal staat. Door samen te maken kunnen we van elkaar leren en verhalen delen.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens de opleiding Fine Arts and Design in Education ben ik erachter gekomen dat kunst maken iets is wat je kan leren door te doen. Daarmee streef ik ernaar mezelf telkens te verbeteren en vernieuwen in mijn illustraties en schilderingen.
Als educator is dit ook een belangrijk inzicht om anderen mee te geven. Het startpunt is het maken zelf. Daarna is het veel oefenen en je eigen stijl daarin vinden.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Vrijplaats bij Mij' groepsexpositie van Museum IJselstijn
onderdeel van Carvan collectie Pet van de Luijtgaarden
PuberExpo: groepsexpositie FADE 2021
Muurschildering bij Instituto Buena Bista (Curacao)

Be Part of Art! : Gezamenlijk Muurschilderen

Via verschillende experimenten en voorbeelden ben ik, samen met anderen, op zoek geweest naar een succesmethode voor een gezamenlijke schildering.
Tijdens Exposure kun je zien welke spelregels ik heb ontwikkeld om jou uit te dagen mee te schilderen. Er is een hele muur die niet lang meer wit zal blijven. Pak die kwast en schilder mee!

foto: gezamenlijke schildering met 29 bezoekers van de open dag van Instituto Buena Bista op Curacao