Artistieke prestatie
Ander maatschappelijk thema

MICKEY a MOUSE

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mickey Mouse is de mascotte van Disney. Een rol waarin hij zich lang gelukkig heeft gevoeld maar er is iets veranderd. Hij gelooft niet meer in The American Dream en is opzoek naar een nieuwe identiteit. Soms luistert hij naar Eckhart Tolle of probeert hij kunst te maken. Hij weet nog niet zo goed of hij een nieuwe zingeving heeft gevonden. Mickey heeft nu een bijbaantje als schoonmaker in een theater.

In mijn afstudeeronderzoek ‘Mickey a Mouse’ verhoud ik me tot het iconische figuur Mickey Mouse en de entertainmentwereld waarin hij zich bevindt. Dit doe ik door Mickey in een ‘off-stage’ setting te plaatsen en zich verveeld en onhandig te laten gedragen, denken en dromen. Door dit contrast worden de verwachtingen van het icoon en zijn wereld zichtbaar.
Het onderzoek uit zich in verschillende vormen. Video’s, een video-installatie en een performance in Theater Kikker waarin ikzelf als performer het terugkerende element ben.

Artist statement

Ik, Leoni Pirenne, ben scenograaf, kostuumontwerper en autonoom kunstenaar. Ik heb een snelle, intuïtieve werkflow en een sterk analyserend vermogen. Samenwerken met andere kunstdisciplines geven mij veel energie.

Mijn decor- en kostuumontwerpen bestaan uit helder gekozen kleuren, vormen en materialen waarin een overkoepelend concept het uitgangspunt is. De ontwerpen maken vaak een transformatie door. Het begin is anders dan het einde. Ik zie dit als het belangrijkste kenmerk om de scenografie een eigen verhaal te laten vertellen. Deze transformatie heeft vaak een ontmantelend karakter. De verbeelding wordt afgebroken, onthuld of langzaam uitgeblazen.

Mijn autonome werk bestaat uit installaties, video’s, performances en fotoseries waarin de mens (ikzelf, een performer of het publiek) zich verhoudt tot een omgeving. In deze verhouding ga ik opzoek naar situaties waarin fictie en realiteit tegenover elkaar staan. Bijvoorbeeld Mickey Mouse als suppoost in een modern museum. Maar ook op een abstractere manier: een publiek dat zich moet verhouden tot sferische, bewegende vormen. Met deze samenvoegingen probeer ik de menselijke fantasie te vatten, te relativeren en het absurde ervan te tonen. Humor speelt hierin een belangrijke rol.

Ambities

Over 5 jaar heb ik een eigen gezelschap waarmee ik voorstellingen maak waarin de scenografie het startpunt is van een maakproces. Daarnaast werk ik ook als scenograaf voor diverse gezelschappen en collectieven.