Ander maatschappelijk thema

Osprey

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn eindexamenwerk komt voort uit mijn project Osprey, dat in verschillende uitingsvormen reflecteert op het weggaan, in de grote zin van het woord. Deze thematiek verken ik in album-vorm, als live muziek-performance, en is in mijn eindexamenwerk tot stand gekomen als installatiewerk.

Het doel van mijn werk was om mijn publiek de moed te doen ervaren die ervoor nodig is om weg te gaan. Ik heb geprobeerd hen in de purgatorische staat tussen het weg willen gaan, en het daadwerkelijke gaan te brengen, met de isolatie en vervreemding die dit met zich meebrengt.

Hiervoor breng ik mijn publiek in kleine groepen in een ruimte, waarna ik met een combinatie van soundscapes over luidsprekers, en songs via koptelefoons een gevoel van isolatie creëer. De songs nemen hen mee in een emotionele boog, waarna de soundscapes in de ruimte weer langzaam aanzwellen. En dan staan ze voor een keuze.

Artist statement

In mijn artistieke praktijk houd ik mij bezig met het thema eindigheid.

Dit is een onderwerp waar ik al van jongs af aan door gefascineerd ben, en wat steeds weer op onverwachte wijze komt bovendrijven. Op dit moment belicht ik eindigheid in mijn werk op twee manieren: In mijn ambient- en soundscape-werk, zoals mijn long-form performance ‘0162’, probeer ik mijn publiek een tijdelijke oneindigheid te laten ervaren. Hierin ben ik als kunstenaar in een faciliterende rol. Het gaat mij in dit werk niet om het vertellen van een verhaal aan mijn publiek, maar om het functioneren als catalyst. Om mijn publiek de ruimte te geven om in het eigen hoofd te verdwijnen en uit deze ervaring te kunnen halen wat zij op dat moment nodig hebben.

In mijn post-punk werk, waar ik als producer en frontman actief ben, probeer ik de eindigheid juist het hoofd te bieden. Als het dan moet eindigen, dan wel op mijn manier. Uit dit concept is mijn project Osprey ontstaan. Osprey is een multi-faceted reflectie op het weggaan, in de grote zin van het woord. Het raakt aan de eenzaamheid en isolatie die deze keuzes met zich meebrengen, de moed die nodig is om deze stap te zetten en de purgatorische staat tussen het besluit en het daadwerkelijke weggaan.

Osprey brengt deze thematiek in meerdere vormen in de praktijk. In de zomer van 2022 presenteert het zich als installatiewerk, waar ik mijn publiek uitdaag om de moed op te brengen om weg te gaan. Later dit jaar zal er een studio-album uitkomen, en zal het project vorm vinden als live muziek-performance.

Deze conceptuele uitgangspunten voer ik uit door middel van found-sound en sampling workflows. Ik heb een aantal jaar geleden een periode gehad waarin ik mij beperkt voelde door de oneindige mogelijkheden die ‘bottom-down’ composing mij bood. Deze vrijheid maakte het voor mij lastig om betekenisvolle artistieke keuzes te maken. In mijn zoektocht naar een beperkter framework voor deze keuzes, begon ik mijn eerdere werk te ‘recyclen’ en te verwerken tot nieuwe composities door middel van audio-sampling en processing.

Op dit moment vindt mijn werk zijn basis in field-recording en het samplen en re-contextualiseren van muziek-opnames. Deze samples gebruik ik als creatieve input in mijn maakproces en als compositiemiddel. Ik verwerk deze tot muzikale composities door gebruik te maken van digitale productietechnieken, hardware-processing, (geprepareerde) basgitaar en synthese.

Ambities

Na de zomer ga ik beginnen aan mijn master in de richting Music Design bij de afdeling Muziek en Technologie van de HKU. Hier ga ik mij focussen op de rol van aleatorische elementen in het maakproces. Ik wil hiervoor mijn sampling-workflow uitdiepen, en nieuwe technieken ontwikkelen om ‘externe’ input een rol te laten spelen in mijn maakproces.

Tijdens mijn master zal ik mij vooral focussen op de rol van deze methoden in mijn eigen artistieke praktijk. Ik hoop hierna dit onderzoek voort te kunnen zetten, bijvoorbeeld in de vorm van een PhD, om dit concept van aleatorische technieken voor het maakproces ook didactisch in te kunnen zetten binnen de kunsteducatie. Hiernaast hoop ik over 5 jaar als docent actief te zijn op het gebied van onderzoeksbegeleiding en research-vaardigheden en hoop ik mijn eigen artistieke praktijk te hebben waarin ik Osprey als project verder uit heb gediept, en mij als first follower inzet voor projecten van kunstenaars waar ik in geloof, in de rol van co-writer, producer of ensemble-lid.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik tijdens deze studie heb kunnen doen is het ontwikkelen van mijn eigen artistieke signatuur. Ik heb een helder beeld van wie ik ben als kunstenaar, en waarom. Ik kan mij voorstellen dat de middelen en vaardigheden waarin deze visie zich uit in de toekomst kunnen veranderen, maar deze solide artistieke basis zal mij de flexibiliteit en sensitiviteit bieden om hierin mee te kunnen bewegen.

Ook heb ik tijdens deze studie mijn passie voor het onderwijs ontdekt. Ik heb in de context van de studie veel lesgegeven en ben erachter gekomen dat dit voor mij een erg vervullend werkgebied is. Ik heb een eigen visie ontwikkeld over creatieve maakprocessen, en heb tijdens mijn stageonderzoek naar de kernwaarden en ontstaansgeschiedenis van Musician 3.0 veel kennis opgedaan die mij in staat stelt mijzelf te profileren als docent en onderwijsontwikkelaar op het gebied van creativiteit en artistiek onderzoek.

Onderzoeksstage Musician 3.0

Ik heb tijdens mijn vierdejaars stage een onderwijsgericht onderzoek gedaan naar de visie en geschiedenis van Musician 3.0. Veel van de kennis die deze afdeling heeft ontwikkeld is nog niet goed gedocumenteerd, en dus opgeslagen in individuen. Ik ben bezig geweest met het verzamelen van deze kennis in een aantal kerndocumenten, die in de toekomst een rol kunnen gaan spelen in curriculum-ontwikkeling.