Ander maatschappelijk thema

Robots

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
in mijn eindexamenwerk neem ik je mee in een miniatuur poppentheater. in dit poppentheater zie je een verlaten wereld met 5 robots.

Wereldschets: Het achtergrondverhaal is als volgt:
In deze wereld zijn mensen begonnen met het vervangen van organen en lichaamsdelen vanwege medische redenen. In de jaren daarna gingen ze lichaamsdelen vervangen om er beter, sterker en mooier van te worden. Dat is uiteindelijk zó ver doorgeslagen dat er weinig menselijks meer van over is. Er wordt geprobeerd een mensheid in stand te houden die eigenlijk niet veel meer waard is. Wat is er nog voor menselijks aan?

Beginsituatie: Kitt en Pip komen een kijkje nemen in deze wereld. Ze komen uit een gezin waar ze vertroeteld worden en worden weggehouden van deze aftandse en bedreigende wereld. Kitt wil graag weten wat er buiten de veilige muren van haar huis gebeurt. Ze heeft Pip tenslotte om haar veilig te houden. Alex is benieuwd wie die vreemdeling is en kijkt vanuit zijn schuilplek naar haar. Anne verwelkomt Kitt wél meteen en wil haar alles laten zien, ook vertelt ze over de gevaren van deze wereld. Max wil laten zien dat Kitt en Pip hier niet horen.

Artist statement

Wanneer ik word geraakt -dat kan zijn door een waarneming, door een voorstelling of een enkel beeld, begint mijn proces. Vanuit mijn gevoel ontstaat een behoefte om te verbeelden.
Niet zozeer het vertellen van een verhaal is wat mij drijft, het gaat mij om sfeer en gevoel.

Mijn werk is interactief; de beschouwer heeft een rol of functie die essentieel is, zonder dat het ongemakkelijk hoeft te worden. Deelname moet vanzelfsprekend voelen.
Het mag daarbij wel degelijk ook schuren.
Ik werk graag buiten de gebaande paden, wil eigen en origineel zijn, mensen op mijn beurt raken en voor verbintenis zorgen.

Poppentheater -in soorten en maten- is mijn belangrijkste medium. Een reis door tijd en ruimte; een belevenis op schaal. Verhalend in en door de verschijningsvorm.
Daarnaast maak ik mobiele installaties die de beschouwer prikkelen, verwonderen, bevragen, waarmee ik op festivals te vinden zal zijn.

In mijn materiaalkeuze is een voorkeur voor harde, grove materialen zichtbaar. Hout, steen en metaal zijn favoriet. De rafelrandjes in mijn gebruik van deze materialen geven mijn werk een rauwe laag.

Ambities

Over 5 jaar wil ik met mijn eigen poppenvoorstellingen en kunstinstallaties langs festivals over de wereld reizen.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb geleerd dat ik graag eigen ben. Ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld en weet waar ik wel en niet van houd.