Inclusie en diversiteit

Ruimte in verbinding

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Als mensen, zoeken we naar betekenis in ons leven door verbinding met een groter geheel. Met de openbare bibliotheek in Utrecht Zuilen als casus, onderzoek ik hoe ruimte connectie kan scheppen tussen diverse identiteiten, met plek voor collectief en individu. Plek om te ontmoeten en ontdekken maar ook plek om gewoon te zijn, ongeacht wie je bent of wat je situatie is. Ik ben op zoek naar een gevoel van “belonging” door middel van (interieur)architectuur.
Verbinding met de natuur hier ziet eruit als een vloeiende overgang tussen de binnen- en buitenruimtes. De tuin wordt ingezet als verlenging van de sociale ruimte in de bibliotheek, zowel voor kinderen als volwassenen. Ook komt er meer groen in het interieur.
Kans voor ontdekking wordt gecreëerd door meerdere routes met dwalende lijnen die de nieuwsgierigheid prikkelen. Essentieel voor “belonging” is keuzevrijheid in hoe je de ruimte navigeert en beleeft.
Zichtbaarheid in de bibliotheek betekent van buiten kunnen zien wat er binnen gebeurt. Het wordt een plek waar mensen zien en gezien worden, met zichtlijnen tussen verschillende verdiepingen.
Door mijn onderzoek heb ik zes ruimtelijke pijlers voor ‘belonging’ in de publieke ruimte samengesteld: zichtbaarheid, een balans van rust en reuring, mogelijkheid voor ontdekking, een speelse en simpele uitstraling, verbinding met de natuur en aandacht voor de lokale context.

Artist statement

Als ontwerper, ben ik nieuwsgierig en vol verwondering voor kleine details. Aanknopingspunten waarbij we ons verbonden voelen met onze leefomgeving. Ik ontwerp vanuit gevoel - mijn gevoel, het gevoel opgewekt door een ruimte, een gevoel van persoonlijk verbinding met de wereld om ons heen. Ik weet ideeën visueel en sfeervol neer te zetten om ruimtelijke mogelijkheden tastbaar te maken. Ik ben een empathisch, enthousiast en gedreven ontwerper die open staat om te leren en ontdekken.

Ambities

Over vijf jaar heb ik meegewerkt aan het compleet ontwerptraject voor projecten op verschillende schalen in het binnen- en buitenland. Mijn ambitie is ook om de PEP volgen en me inschrijven in het register.

Geleerd tijdens de studie

De belangrijkste les voor mij is dat ik mijn eigen ervaringen en waarnemingen mee kan nemen in een ontwerp om samen met gebruikers tot een kloppend verhaal en oplossing te komen. Uit nieuwsgierigheid en oprechte interesse in een ander, kom ik tot verrassende conclusies die ik alleen als ontwerper nooit had kunnen bedenken.