Utrechts Conservatorium
Gezondheid en welzijn

Tuin, Muziek!

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Barok, folkachtige en oorspronkelijke muziek ten gehore gebracht met een sprankelend arsenaal aan barokke instrumenten in de prachtige Botanische Tuinen van Utrecht. Improvisatiemuziek en -elementen worden afgewisseld met oorspronkelijke gedichten over het dit en dat der wereld. Welkom bij een wild en kleurrijk - maar vooral ook delicaat - boeket van heerlijkheden!

Het programma blijft een verrassing - zeker is dat enkele minder bekende componisten van barokmuziek aan bod komen.

Wees welkom!
Audio: Barokviool duo deel 1 - compositie van de Franse Michel Corrette (1707-1795) gespeeld door Manu Huyssen en Anthi Ioannidou (open in nieuw tabblad)
Audio: Barokviool duo deel 2
Audio: 'Druiwetrappers' – zoals het Zuid-Afrikaanse spreekwoord gaat: ‘sommige dae drink jy wyn, sommige dae trap jy druiwe’: op sommige dagen drink je wijn, op sommige dagen moet je de druiven trappen… dit idee uitgebeeld door een origineel lied in folkachtige stijl, hier een uittreksel gespeeld door Manu Huyssen op barokviool, Petra Nieuwburg op blokfluit en Pieter Wattel op gitaar. 
Audio: To music – een gedicht met staartje

Artist statement

Geachte luisteraar, mag ik je uitnodigen naar een wereld van muzikale miniaturen? Naar het fijne, naar het kleine, dat wat vaak wat ongeachter, onverwachter, zachter lacht? – Dat is namelijk ook een kracht.

Met een stilistisch uitgangspunt in de muziek uit de Barok en een liefde voor natuurpoëzie en organische vormen, wandel ik, op zoek naar een publieksverfrissende balans, tussen capricieus-danserige en melancholisch-mooie muziek en tekten heen en weer.

Naast het vioolspel van bestaande muziek binnen kleine ensemble bezettingen, schrijf ik graag mijn eigen muziek, met name instrumentale miniaturen en liedjes over de wereld om me heen. Hoe ik dat doe, wordt beïnvloed door mijn opbrengst in het zuidpuntje van Afrika, met haar wilde zee en dieren en de bergen en de oneindig vindingrijke structuurtjes van het Fynbos – aangevuld door een meertalige toon-woorden-schat bestaande uit tientallen liederen en gedichten die ik in mijn kinderdagen leerde.

Ik spreek met plezier Nederlands, Engels, Duits en Afrikaans. Ik hou van zorgvuldigheid en toewijding, of het gaat om collaboratief werk, musiceren, gewoon om me heen kijken, of schrijven.

Mijn naam betekend ‘met de hand’ – zelf met de hand gemaakte, analoge, dicht-bij-de-mens-blijvende luisterervaringen zijn mijn cadeau voor jou, geachte luisteraar.

Ambities

Droom-wens-doelen voor de volgende vijf jaar: 1.) muzikaal zijn gegroeid met en binnen de twee ensembles waar ik nu meespeel – Ensemble le Papillon en The Orange Ensemble – en een groeiende hoeveelheid mensen laten genieten van muziek die ik speel en/of schrijf, 2.) een meertalig, zelf geïllustreerd gedichtenbundeltje/bundel met eigen liederen en instrumentale composities/ miniatuur-muziekverhaaltjes boek hebben uitgegeven, 3.) vele uren lekker les en workshops hebben gegeven als privé (barok)vioollerares en als (muziek)lerares of muzikaal begeleidster van kinderen op de BSO, met bijzondere aandacht voor hoogsensitieve leerlingen.

Geleerd tijdens de studie

Er viel veel te leren tijdens deze studie wat ik enorm boeiend vond. Veel over muziek en zijn verschillende contexten, en over de mens en zijn verhalen… Maar ik denk dat de belangrijkste les voor mij is, dat ik het contact met mijn ‘inner mojo’ altijd opnieuw moet terugvinden: mijn kern, dat wat Manu is, waar ik bén en waarneem; de plek waaruit ideeën vloeien en moed en vertrouwen altijd blijven leven.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Twee leuke ensembles waar ik meespeel en die ik jou, geachte luisteraar, kan aanraden:
‘Ensemble le Papillon’, een initiatief voor kinder barok concerten, waaraan ik met collega’s van de Historische afdeling aan ben begonnen: wij verbinden barokmuziek met een verhaal of thema zoals ‘Herfst’ of ‘Kleur’ om theatrale concertprogramma’s voor kinderen te creëren. (Een indruk: https://www.facebook.com/events/domplein-4-3512-jc-utrecht-nederland/dumstad-presenteert-ensemble-papillon-herfst-is-hier/307953967643893/).
En ‘The Orange Ensemble’, waarin ik samen met collega’s van Musician 3.0, Jazz en Klassiek de vooral vrolijke composities van één van onze leden, Pieter Wattel, uitvoeren (https://theorangeensemble.com/).

A Neurodiverse Violinist

Neurodiversity, ASD, Hypersensitivity and many more terms on the forefront of today’s clinical research explained and illustrated in a personal way. What is Atypical Autism, and why is it important to know how it works? How is this valuable in study, teaching and work situations?

Psychoeducation of music teachers as intervention: based on lived experience, clinical reading and conversational work, this paper wishes to contribute to diverse, humane music making.