Ander maatschappelijk thema

TUSSEN de TIJD

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Via onze herinneringen maken we een verhaal van ons leven, zoals we via film ook verhalen construeren. Net als in onze herinneringen zijn we geneigd deze momenten te romantiseren, over-romantiseren. Een nieuwe ervaring kan hier niet meer aan tippen. In een wereld waarin productiviteit het hoogst haalbare lijkt, is stilstaan eigenlijk geen optie.

TUSSEN de TIJD is een korte essayistische documentaire waarin de universele angst voor vergankelijkheid wordt onderzocht, die zich uit in het vereeuwigen van momenten via film/fotografie en het bewaren. Maar wat is uiteindelijk de schoonheid in het feit dat de tijd verstrijkt?

Artist statement

Het is interessant hoe je via het medium film grootse vragen, en thematiek kan vertalen naar iets kleins en behapbaars. Het is natuurlijk een manier om jezelf uit te drukken, en de wereld om ons heen te duiden. Ik hou ervan als de vorm onderdeel is van het narratief. Eigenlijk begint voor mij elk project vanuit een oprechte vraag, waarbij het eindewerk ontstaat door het onderzoek dat ik doe naar zowel de vorm als inhoud.

Ambities

Ik geloof dat ik nog nooit in mijn leven een keuze heb gemaakt waarbij ik nadacht over de toekomst, of wat ik concreet wil bereiken. Voor nu heb ik geen idee wat of waar ik over vijf jaar ben... Maar ik wil in ieder geval een kritischere maker/ kijker worden, en daarom wil ik vooral gewoon nog meer leren.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik heb geleerd in den afgelopen jaren, is dat je soms gewoon moet DOEN, ook al weet je nog niet precies waarom. Vaak valt later alles op z'n plek, en zo niet, heb je het gewoon gedaan om daar achter te komen.

NARRATIEF via MONTAGE in EXPERIMENTELE en NON-FICTIEVE FILM

Ik ben persoonlijk het meest gefascineerd door de manier waarop zonder enig gesproken woord toch een concrete boodschap gevisualiseerd kan worden via film. Er zijn heel veel elementen die van invloed zijn op de betekenis die de toeschouwer uit beelden haalt, of aan beelden geeft. Dit jaar zal ik afstuderen aan de HKU in de richting Audio Visuele Media, waarbij ik zelf een film ga maken. Mijn project staat in het teken van tijd. Het verlangen naar het verleden, de angst voor de toekomst, de obsessie met bewaren en de verslaving aan nostalgie zijn thema’s die aan bod zullen komen. Het medium film heeft een interessante positie tegenover deze onderwerpen; het is namelijk dé manier om een moment te vereeuwigen, een herinnering vast te houden en de tijd te bewaren. De manier waarop film de ervaring van tijd kan beïnvloeden speelt een belangrijke rol binnen het narratief van mijn film, en zal verteld worden door het creëren van een ervaring waaruit deze verschillende perspectieven blijken. Hierbij ben ik gaan onderzoeken op welke manier de montage kan zorgen voor structuur waarbij het narratief van de film vorm kan krijgen.