Ander maatschappelijk thema

Willem Abelen's FLUX

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Met zijn lyrische spel en warme toon is saxofonist Willem Abelen er klaar voor om het HKU Utrechts Conservatorium te verlaten en zijn composities met de wereld te delen. Voor zijn eindexamenconcert presenteert hij FLUX. Dit project weerspiegelt de hyperactieve wereld waarin we leven. Onverwachte wendingen en vrije passages worden afgewisseld met nauwkeurig gecomponeerde frases en verrassende grooves. FLUX staat voor voortdurende verandering. Klank en structuur zijn constant in beweging.

Willem Abelen wordt gewaardeerd om zijn vrije, ongebonden manier van spelen; speels, brutaal en vaak net buiten de lijntjes kleurend. Al jaren is hij actief als sideman, orkestspeler en solist, bij onder meer Jong Metropole, Nederlands Studenten Jazz Orkest en Young Jazz Society. Voor FLUX stelde hij een veelzijdige band samen, met als vaste kern drummer Yordi Petit, contrabassist Freek Mulder, pianist Michał Niedbała en gitarist Tom Veltien.

Artist statement

Ik denk dat mijn specialisme in mijn veelzijdigheid ligt. Juist door op een hele brede manier werkzaam te zijn in de muzieksector, denk ik dat ik me onderscheid. Daarnaast heb ik al sinds het begin van het conservatorium een duidelijk streven om een eigen band te hebben, met door mij gecomponeerde muziek. Ik denk dat mijn doorzettingsvermogen in dit opzicht de doorslag kan geven, omdat ik alles op alles zit om met mijn eigen band succes te hebben.

Ambities

Ik wil over vijf jaar een gerenommeerde saxofonist zijn, die bekend is als bandleider, componist en sideman. Ik wil dat alle projecten die ik onder mijn naam uitbreng van hoge kwaliteit zijn, waardoor mijn naam daarom enkel verbonden is met projecten die de moeite waard zijn. Ik wil als solist doorbreken, en opvallen door de eigen manier van spelen en componeren. Daarnaast wil ik als een betrouwbare sideman gezien worden, die je altijd kan bellen voor toffe projecten.

Geleerd tijdens de studie

Dat ik toch wel steeds meer mijn eigen manier van spelen heb ontdekt. Ik merk dat hoe verder ik kom in de jazzwereld, een eigen geluid toch wel het allerbelangrijkste is. Samen met mijn hoofdvakdocenten Toon Roos en Marc Scholten ben ik daar al vroeg naar op zoek gegaan, en ik denk dat ik wat dat betreft op de goede weg ben.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Grachtenfestival finaleplaats Willem Abelen Quartet
Deelnames aan:
Jong Metropole 2021
Jong Metropole 2020 in Bremen met Michael League
Jong Metropole 2022
Nederlands Studenten Jazz Orkest 2016
Nederlands Studenten Jazz Orkest 2017, ook op North Sea Jazz Festival
Nederlands Studenten Jazz Orkest 2019

Optreden op North Sea Jazz 2014 met New Harlem Deluxe Bigband
Optredens in BIMHUIS met Young Jazz Society, New Harlem Deluxe en HKU Bigband.