Ander maatschappelijk thema

How to be a volwassene?

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Van jongs af aan heb ik altijd het gevoel dat ik terug kan vallen op mijn familie. Een grote familie met veel liefde voor elkaar. Toen ik in mijn puberteit zat hebben wij als familie ervoor gekozen om deze liefde te delen en crisisopvang te doen. Hier zag ik hoe kinderen lijden onder slechte familie omstandigheden, wat voor impact dit heeft op hun zelf en hun leven eromheen.

Dit afstudeerproject startte ik als verbinder met de droom: "Wat zou het fantastisch zijn als jongeren die te maken hebben gehad met pleegzorg een soepele en makkelijke start krijgen naar hun volwassen leven. Dat er een vangnet voor ze is, waar ze altijd op terug kunnen vallen. Een community voor hen zijn.

In het begin van mijn onderzoek heb ik contact genomen met mijn begeleider van Leger Des Heils Hilversum. Zij vertelde dat jongeren uit de pleegzorg in de overlevingsmodus staan en dat kleine obstakels een trauma kunnen triggeren. De jongeren zijn zorgmoe en willen geen hulp meer terwijl dit wel nodig is. Alle juiste informatie is er wel om de jongeren te begeleiden alleen nog niet de goede manier.

Om het onderzoek naar een hoger niveau te tillen, is er een samenwerking gekomen met JongWijs. JongWijs is een organisatie die pleegkinderen samenbrengt en naar hun problemen luistert. JongWijs bracht mij in contact met de doelgroep, hierdoor kon ik diepte interviews houden en met hen brainstormen over verschillende ideeën voor een oplossing. Uit deze interviews kwam het idee om een product te verzinnen gebaseerd op de zelfredzaamheidsmatrix.

Uiteindelijk zijn er concepten getest bij de stakeholders en is uit deze test een applicatie gekomen. De applicatie is gekozen omdat deze voor elke jongere te gebruiken is, zonder dat ze afhankelijke zijn van pleegzorg. In deze applicatie worden jongeren getest op welk niveau zij zitten bij de verschillende thema’s.

De verschillende thema’s zijn: financiën, werk en opleiding, tijdsbesteding,huisvesting, huiselijke relaties, gezondheid, middelengebruik, ADL, sociaal netwerk en justitie. Over elk thema is er een to do list, opdrachten, handige weetjes en voorbeelden te vinden. Zo kan de jongeren zichzelf naar een hoger niveau werken. Er zijn spelelementen toegevoegd om de jongeren uit te dagen en niet te vervelen.

Artist statement

Omdat het thema dichtbij mijzelf ligt heb ik een intrinsieke motivatie. Ik wilde focussen op de jongeren zelf, zij zijn degenen die uit het uiteindelijke product hulp moeten halen. Het product moest iets worden wat zij zelfstandig kunnen gebruiken zonder de hulp van pleegzorg, zodat zij niet meer afhankelijk zijn van pleegzorg.

Door deze intrinsieke motivatie heb ik een jaar lang hard gewerkt om tot de kern van het probleem te komen. Door mijn sociale skills heb ik goed kunnen praten met de doelgroep, hierdoor kreeg ik hun echte hele levensverhalen te horen waardoor ik mij beter in hen kon inleven. Deze inzichten heb ik allemaal kunnen verwerken in het uiteindelijke product.

Ambities

Over vijf jaar hoop ik op een creatieve manier maatschappelijke bewustzijn te creëren bij de mens. Door middel van film, talkshows of televisie programma’s, voor jongeren en volwassenen. Met kinderen praten over ouderwetse taboes, of juist met beelden laten zien wat de impact is van de klimaat problemen. Juist de kracht van entertainment en informatie over brengen te bundelen en hier mooie dingen van maken.
Zoals ze op de HKU zeggen: als je stilstaat zet je stappen achteruit. Dus wil ik mijzelf altijd blijven uitdagen in het werk wat ik doe en mezelf altijd blijven ontwikkelen en verrassen.

Geleerd tijdens de studie

De HKU heeft mij geleerd om de situaties altijd vanuit verschillende perspectieven te bekijken en dat het je nieuwe inzichten geeft. Wanneer je vastloopt even een andere “bril” moet opzetten en opnieuw naar het probleem moet kijken. Er is altijd een oplossing maar soms kijk je de verkeerde kant op.